Landgoed Slottelmös

Landgoed Slottelmös is een landgoed waar de historie nog duidelijk zichtbaar is. Het ontwerp dateert waarschijnlijk uit rond 1900 en laat veel kenmerken zien van landgoederen uit die tijd. De Engelse landschapsstijl is goed te herkennen. 

Spiegelvijver

Je bereikt het landgoed via een romantisch pad door het bos. Zodra je uit het bos komt, opent zich een bijzondere plek: een grote spiegelvijver met een groen eiland in het midden. Hier worden de historische details hersteld aan de hand van oude foto’s en tekeningen. De juiste planten worden weer op hun plek gezet en de oevers worden opnieuw vormgegeven, zodat de vijver haar oude glorie terugkrijgt. 

Zomerhuis

Aan de rand van de vijver staat een zomerhuis. Vroeger heeft er op het landgoed geen groot landhuis gestaan maar een kleine woning, waarschijnlijk een zomer- of jachthuis. In de nieuwe plannen komt hier een nieuw huis dat refereert aan het oorspronkelijke, subtiele ontwerp, met de nadruk op de omliggende natuur. 

Sierlijke brug

Als je verder loopt langs de spiegelvijver, kom je bij een tweede vijver. Oude kaarten tonen dat deze vijvers ooit met elkaar verbonden waren. Om deze illusie weer te creëren, wordt de smalle vijver verlengd zodat beide wateren vanuit het huis zichtbaar zijn. Op oude foto’s is te zien dat er vroeger een sierlijke brug over de vijver liep. De fundering hiervan is nog steeds te zien, een perfect uitgangspunt voor restauratie. De brug leidt naar een bijzonder zandstenen bank, ontworpen door Karel Muller rond 1930 ter ere van de 80e verjaardag van de toenmalige eigenaar. 

De Rollerbaan

Naast deze historische elementen kun je genieten van prachtige wandelroutes door het bos en over open plekken. De zichtlijnen zijn zorgvuldig ontworpen voor een optimale beleving. Solitaire bomen geven het landgoed zijn karakter. Opvallend is de brede rollerbaan die door het bos loopt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier vliegtuigen veiliggesteld en naar het vliegveld gereden. De Rollerbaan gaat over in een grote beukenlaan en vormt een belangrijke zichtas op het landgoed. Langs de paden wordt beplanting aangebracht die typerend is voor de landgoederen uit die tijd, hierdoor worden de zichtlijnen extra benadrukt.

Bezoek Landgoed Slottelmös en ervaar de combinatie van natuur en historie.